Thursday, 25. April 2019

Analizë

Hija e masakrës së Srebrenicës ndjek Bosnjën edhe pas 20 vitesh

Në kohën kur Evropa po përgatitet për shënimin e 20-vjetorit të masakrimit të më shumë se 8 mijë burrave e djemve myslimanë në qytetin boshnjak të Srebrenicës, ende po zbulohen eshtra të viktimave - krahë, këmbë dhe koka të fshehura prej forcave serbe të Bosnjës.

Mundësi e rrallë për shërimin e plagës së Srebrenicës

Kaosi politik dhe tensionet etnike kërkojnë kohë për pajtim pas luftës në Bosnjë, shkruan «Financial Times»

Rrëfimi shqiptar për diktaturën

Rrëfimi për një diktaturë apo për një ideologji, pa marrë parasysh ngjyrat e saj, na vë në një pozitë të sikletshme, meqë përpos arsyes nuk e shmangim dot emocionin.

Errësimi i botës

Ismail Kadare rrëfen për rezistencën e Shqipërisë kundër shtypjes fetare.

«Grekët duhet të pajtohen me atë se në të ardhmen e afërt asgjë nuk...

Shtypi gjermanofon mbi vendimin e Greqisë për të hedhur poshtë kursimet e mëtutjeshme sipas kërkesës së eurozonës.

Debakli i një superfuqie

Turqia po e propagandon Perandorinë Osmane si faktor rendi – por në Ballkan ajo dukej zi e më zi. Përtej romaneve të Ismail Kadaresë mungon dija mbi atë se si dukej Ballkani në kohën e sundimit osman. Prezantimi zbukurues siç po e bën Turqia e sotme nuk i përgjigjet realiteteve: dështimi i atëhershëm shtetëror osman është barrë e rëndë për rajonin deri në ditët e sotme.

Përplasjet e Skënderbeut me sulltanët

Nga letërkëmbimet e Skënderbeut mësojmë vendosmërinë e tij për të luftuar kundër osmanëve. Letrat autentike që Murati II dhe Mehmeti Pushtues ia kishin dërguar Skënderbeut dhe përgjigjet e Skënderbeut në këto letra, si dhe për letërkëmbimin e Skënderbeut me princin e Tarentit, Orsinin janë disa prej dëshmive për këtë

«Të dashur grekë, rrini me ne»

E përjavshmja gjermane «Die Zeit» u ka bërë thirrje – në gjermanisht dhe greqisht! - votuesve grekë të mos braktisin valutën e përbashkët europiane.

Firma gjermane «Bilfinger» konfirmon ofertën për një projekt energjetik në Kosovë

Ndërmarrja ndërtimore «Bilfinger» nga Gjermania po konkurron për të realizuar një projekt të madh energjetik në Kosovë, njofton «Wall Street Journal». Lajmi u bë i ditur papritur të martën nga kancelarja gjermane, Angela Merkel, pas takimit në Berlin me kryeministrin e Kosovës, Isa Mustafa. Merkel deklaroi se Gjermania synon të jetë përkrahëse e prodhimit të energjisë në Kosovë. «Këtu është fjala për oferta tashmë ekzistuese të Bilfingerit, që eventualisht të modernizohet një termocentral dhe kështu të përgatitet stabiliteti më i madh në furnizimin me energji», tha kancerlarja gjermane.

Liderët shqiptarë vëzhgojnë, udhëheqësit maqedonas marrin vendime

Partitë shqiptare në Maqedoni kanë kërkuar që njëri nga tri postet udhëheqëse në shtet t’u takojë shqiptarëve, që vendimmarrja të jetë me konsenzus dhe që buxheti të ndahet në mënyrë proporcionale. Por në takimin e fundit të liderëve politikë nuk u diskutua fare për temat që prekin shqiptarët. Analistët politikë për këtë i akuzojnë partitë shqiptare BDI dhe PDSH, të cilat përshkruhen si të përziera në korrupsion dhe rrjedhimisht të shantazhuara nga partitë maqedonase.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.