Thursday, 25. April 2019

Analizë

Djemtë e humbur të Shqipërisë që po kthehen

«Der Spiegel» sjell historinë e tre shqiptarëve që në vitin 1991 ikën me anije nga Shqipëria dhe tani janë kthyer aty nga malli dhe dëshira për të ndihmuar vendin e tyre.

Fotografia e cenuar revoltohet

Dikur bëhej ceremoni për të dalë para fotoaparatit. Tash fotografimi përcjell çdo hap. Për dikë teknologjia e cenon artin e fotografisë, e për dikë tjetër fotografia e cenuar është aty për të folur ende për kohën, dhe revoltohet duke ngjallur kujtimet. Për fotografët, teknika e vjetër nxirrte imazhin autentik që s’mund të kthehej, dhe kjo është vlera e fotografisë

Shkëlqimi dhe dështimi i një shkencëtari gjerman

Një politolog gjerman shqyrton krizat në horizontin ballkanik, ndërsa shikon kryesisht shqiptarët. Dhe këtu ai nuk e sheh të domosdoshme të jetë i saktë në pohime.

EULEX-i akuzohet se po mundohet të heshtë informatoren Bamieh

Mari Bamieh thotë se kërcënimi me ndjekje penale prej Misionit të Bashkimit Evropian është përpjekje për ta detyruar të heqë dorë prej pretendimeve për kulturën e korrupsionit

Fotografia e Prizrenit: Imazhi i tolerancës

Për vizitorët e Prizrenit mjafton një shëtitje e shkurtër në zonën historike, për të parë në një perimetër të ngushtë xhamitë e teqetë, kishat ortodokse dhe katedralen katolike. Përderisa ky formësim i studiuesve nuk ka qenë i rastësishëm, por ka ardhur si rrjedhojë e zhvillimit të vetë qytetit gjatë historisë, jo rrallë, fotografia që i përthekon krejt bashkë është përdorur si ilustrim i tolerancës ndërfetare

Nga historia e albanofobisë: Paragjykimet antropologjike serbe për shqiptarët

Themeluesi i Shoqatës së Mjekëve Serbë, «babai i kirurgjisë serbe» dhe politikani dr. Vladan Gjorgjeviq, më 1913, botoi librin «Arnautët dhe fuqitë e mëdha» më të cilin para fuqive të mëdha duhej të viheshe në pyetje pjekuria civilizuese e shqiptarëve e me këtë edhe e drejta e tyre që të kenë shtet të vetin. «Arnautët si njerëz me bisht» është vetëm njëri prej përshkrimeve

Përtej përndjekjes në «vendet e sigurta»

Vazhdon debati për emigrimin masiv në Gjermani. Alex Rühle e diskuton në Süddeutsche Zeitung legjitimitetin e kualifikimit të vendeve të Ballkanit si të sigurta dhe keqkuptimet me konceptet azilit politik dhe ekonomik.

«Frankfurter Allgemeine Zeitung»: Dy valë refugjatësh nga Ballkani

Ish Jugosllavia nga njëra anë shërben si tranzit për refugjatët nga Afrika, në anën tjetër është vet burim azilkërkuesish nga Perëndimi. Christian Geinitz analizon për Frankfurter Allgemeine Zeitung se çfarë i preokupon njerëzit e këtyre vendeve.

Foshnja e luftës së Bosnjës s’merr përgjigje edhe pas 20 vitesh

Alen Muhiq ishte një prej foshnjave të braktisura të lindura prej grave të dhunuara boshnjake prej ushtarëve serbë. Kur i kishte bërë dhjetë vjet, rrëfimi i tij ishte bërë bosht i një filmi të shpërblyer me çmim. Pjesa e dytë përshkruan përpjekjet e tij për të takuar prindërit, por më shumë shtron pyetje se sa që merr përgjigje

Ja vetëm pesë prej mrekullive të Shqipërisë

Shqipëria, e shtrirë në Gadishullin Ballkanik në Evropën Juglindore, është vend i vogël që ju ofron shumëçka.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.