Thursday, 18. April 2019

Analizë

Kriza e refugjatëve vë në pah absurditetin e mbetjes së Ballkanit jashtë BE-së

Kriza e refugjatëve mund të ketë dominuar raportimin e kryeministrave dhe diskutimin zyrtar, por gjithashtu vë në pah absurditetin e mbetjes së jashtë të BE-së të vendeve të Ballkanit Perëndimor. Ne po shohim me sytë tanë dhjetëra mija refugjatë që kalojnë nëpër një vend anëtar të BE-së dhe një vend të zonës Schengen pë të kaluar dy shtete jo anëtare - Maqedoninë dhe Serbinë - për t'u futur prapë në një vend të zonës Schengen - Hungarinë - që po ndërton një rrethojë gjembore si ajo që kishte shkatërruar para 26 vjetësh.

Na duhet gazetaria konstruktive

Mbi pasojat negative të demokracisë mediale.

Pa lidership, pa para – BE-ja ia ka kthyer shpinën Ballkanit në kohën e...

Numri i personave që po kalojnë përgjatë rajonit të Ballkanit në rrugën drejt Perëndimit është rritur në mënyrë të hatashme. Vjet vetëm tetë mijë...

Ekonomistët gjermanë të ndarë për modelet e emigracionit

Kujt nuk i pranohet azili, duhet të largohet nga Gjermania, pohojnë dy ekonomistë gjermanë. Për punëkërkuesit duhet të vlejnë rregulla të tjera. Nuk ka konsens nëse duhet futur një sistem pikash sikurse e ka Australia dhe Kanadaja. Kosova është një prej vendeve të tematizuara.

Poeti i shiut – bohemi i fundit i Prishtinës

Mirko Gashi e deshti poezinë, shiun dhe rakinë... Nuk e deshti azilin e trupit, me vdekjen e tij dëshmoi se ishte këtejpari dhe trembi pikëllimin nga druri i jetës - në Arbor Vitae: në atë dru të prerë kahmot e aziloi shpirtin...

Kriza e refugjatëve teston zemrën e Evropës: Kufijtë e hapur

Shtetet anëtare të Bashkimit Europian kanë shtuar masat e kontrollit në zonat kufitare, duke krijuar kolona të gjata në kufijtë e dikurshëm komunistë, deri në 12 kilometra. Në shpjegimin e tyre zyrtar thuhet se kështu po luftojnë trafikimin e qenieve njerëzore.

A e mban mend kush Bacën Sat? Sat Nokshiqin?

E kam njohur Sat Hoxhën! Është fjala për Esad Mekulin, poetin plavjan (1916-1993), që këndoi «dhe kur m’ishte ndalue…», mësuesin e të gjithë poetëve kosovarë, ‹cult-maker›»-in e asaj që sot njihet si entitet juridiko-politik: Republika e Kosovës. Njeriun që e ka përjetue (së bashku me Hivzi Sylejmanin) tmerrin e Luftës së Parë Botërore, ankthin e pasluftës së Dytë të Madhe, por jo dhe poshtërimin që e përjetojnë shqiptarët pas çdo lufte, në lirinë e tyre.

Konferenca e Ballkanit Perëndimor në Vjenë – nga marrëveshjet te futbolli

Në vigjilje të Konferencës së Ballkanit Perëndomor në Vjenë, «Tiroler Tageszeitung» i kushton takimit një artikull të gjatë. Kryeministri austriak Werner Faymann i inkurajon liderët e rajonit për reforma dhe në luftimin e papunësisë së të rinjëve. «Perspektiva europiane është shumë e rëndësishme», citohet ai.

Shqipëria – Vendi ku lulëzon ‹bari›*

Në Shqipëri po jep fryt krimi i organizuar. Politika s’po bën asgjë, ajo madje është vetë e përfshirë aty. Policët që i bien në gjurmë një bande droge, rrezikojnë jetën e tyre. Raporton Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Panik ndër refugjatët e Lindjes në Maqedoni

Me instalimin e gardhit në Hungari, për refugjatët mbyllet një derë për në Europë. Paniku ndër refugjatë shihet që në Maqedoni, vërenë «20 Minuten»

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.