Tuesday, 21. May 2019

Analizë

Paragjykimet e historiografisë serbe: «Shqiptarët janë serbë të arbanizuar»

Autorët e vjetër nuk janë marrë me shifra, por në një mënyrë tjetër, para së gjithash vizuale kanë «vërtetuar» prejardhjen serbe të shqiptarëve kosovarë. Madje ka të tjerë që shkojnë dhe më tej. Pos Skënderbeut edhe Lekë Dukagjini ka qenë serb, njashtu si të gjithë dukagjinasit, Shkodra ka «qenë gjithmonë serbe», malësorët janë «padyshim serbë».

Terroristët e Europës

Kërcënimi nën të cilin vuan perëndimi nuk është vetëm artikull importi nga orienti islamik. Shtetet perëndimore janë të involvuara si furnizuese, sidomos për shkak të vëllazërisë me armë me Arabinë Saudite, ideologjia shtetërore fetare dhe praktika e besimit e së cilës vetëm në nuanca dallojnë nga «Shteti Islamik».

Paragjykimet e historiografisë serbe: «Skënderbeu është serb»

Qysh në gjysmën e dytë të shekullit XIX, stereotipi negativ për shqiptarët ka qenë i shprehur në një sërë librash të autorëve serbë pa ndonjë redaktim të veçantë shkencor. Më i përhapuri ka qenë, sigurisht, ai për urrejtjen ndaj serbëve.

Gjahtari i terroristëve

Nga François Molins pritet ta çlirojë Francën nga kobi i terrorizimit. Ky prokuror me dekoratën e Legjionit të Nderit deri më tani ka arritur disa suksese.

Kosovën e përkrahën profesorët, Serbinë një kanadez i dyshuar për dhunim

Në betejën për anëtarësim në UNESCO Kosovën e mbështetën profesorë me renome ndërkombëtare. Serbinë, ndërkaq, e përkrahu gjenerali kanadez Lewis MacKenzie, i akuzuar për dhunim të grave boshnjake dhe kroate në një kamp të serbëve afër Sarajevës.

Fushata antiarabe nuk e çon Kosovën askund

Anëtarësimi i Kosovës në UNESCO dështoi për shkak të shumë faktorëve. S’bën punë tani as akuzimi i të tjerëve, as mbivlerësimi i potencës diplomatike të Kosovës. Tash duhet të fillojë beteja e re – dhe në asamblenë e ardhshme Kosova mund të bëhet pjesë e UNESCO-s.

«Shteti Islamik» po infiltrohet që ta destabilizojë Ballkanin

Ka nisur të rritet frika në mesin e shërbimeve të inteligjencës për ekstremizmit islamik që po përfshin rajonin.

Letra që rrëzoi Murin e Berlinit

Si e rrëzoi Murin e Berlinit duke belbëzuar funksionari gjermanolindor Günter Schabowski, i cili vdiq të dielën.

Politika nxit konflikt shoqëror në Kosovë

Gjendja politike, ekonomike dhe sociale për ditë e më shumë është duke krijuar vullnetin edhe nevojën e qytetarëve jo për të ikur sot nga Kosova, por për të ikur dje. Në pamundësi për të ikur sot dhe dje, kjo pakënaqësi qytetare lehtë instrumentalizohet për të shkaktuar konflikte shoqërore.

Kosova dhe fati i saj

Nëse udha e jonë do të vazhdojë të jetë me lshue tokën, pasuritë ma të vlershme të trashgueme nga të parët t’onë dhe me emigrue, gjithënjë me emigrue si dikuer prej një vilajeti në tjetrin, prej Tyrqisë ose Shqypnisë në dhéna të hueja e të vendosemi n’ato, fati i Kosovës bashk me atë të Kosovarit se në ç’far përfundimi do të përfundojë na duket s’ka nevojë t’a përmendim

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.