Sunday, 16. December 2018

Analizë

Përplasjet e Skënderbeut me sulltanët

Nga letërkëmbimet e Skënderbeut mësojmë vendosmërinë e tij për të luftuar kundër osmanëve. Letrat autentike që Murati II dhe Mehmeti Pushtues ia kishin dërguar Skënderbeut dhe përgjigjet e Skënderbeut në këto letra, si dhe për letërkëmbimin e Skënderbeut me princin e Tarentit, Orsinin janë disa prej dëshmive për këtë

«Të dashur grekë, rrini me ne»

E përjavshmja gjermane «Die Zeit» u ka bërë thirrje – në gjermanisht dhe greqisht! - votuesve grekë të mos braktisin valutën e përbashkët europiane.

Firma gjermane «Bilfinger» konfirmon ofertën për një projekt energjetik në Kosovë

Ndërmarrja ndërtimore «Bilfinger» nga Gjermania po konkurron për të realizuar një projekt të madh energjetik në Kosovë, njofton «Wall Street Journal». Lajmi u bë i ditur papritur të martën nga kancelarja gjermane, Angela Merkel, pas takimit në Berlin me kryeministrin e Kosovës, Isa Mustafa. Merkel deklaroi se Gjermania synon të jetë përkrahëse e prodhimit të energjisë në Kosovë. «Këtu është fjala për oferta tashmë ekzistuese të Bilfingerit, që eventualisht të modernizohet një termocentral dhe kështu të përgatitet stabiliteti më i madh në furnizimin me energji», tha kancerlarja gjermane.

Liderët shqiptarë vëzhgojnë, udhëheqësit maqedonas marrin vendime

Partitë shqiptare në Maqedoni kanë kërkuar që njëri nga tri postet udhëheqëse në shtet t’u takojë shqiptarëve, që vendimmarrja të jetë me konsenzus dhe që buxheti të ndahet në mënyrë proporcionale. Por në takimin e fundit të liderëve politikë nuk u diskutua fare për temat që prekin shqiptarët. Analistët politikë për këtë i akuzojnë partitë shqiptare BDI dhe PDSH, të cilat përshkruhen si të përziera në korrupsion dhe rrjedhimisht të shantazhuara nga partitë maqedonase.

Shqiptarët janë etni europiane

Si të shkruhet historia? Duhet menduar bashkë gjërat të cilave u përket të jenë bashkë. Shembulli i librit më të ri të Noel Malcolmit mbi një familje shqiptare nga Ulqini dhe dështimi i historiografisë për ta kuptuar biografinë e Hasan Prishtinës.

Shqipëria në drejtim të duhur në luftën kundër korrupsionit

Kryeministri Edi Rama po zbaton me sukses zotimet për adresimin e kulturës së korrupsionit dhe po përmirëson imazhin ndërkombëtar të Shqipërisë, shkruan e përditshmja britanike «Guardian».

Pesë vjet diskriminim!

Më 1 prill 2015 u mbushën pesë vjet që kur Zvicra e anuloi njëanshëm Marrëveshjen për Sigurimet Shoqërore me Kosovën. Nuk ka shenja se në të ardhmen e afërt institucionet e të dyja vendeve do të bëjnë lëvizje pozitive.

Mundësia e fundit që Tsipras të vërë vendin para partisë

Ai është popullor në Greqi. Nëse ia merr mendja se mund të shpallë fitore në humbje, është punë për të

Një ditë e zezë për Europën

Fundi i programit të ndihmave për Greqinë tregon se si qeverisë në Athinë ashtu edhe Bashkimit Europian u mungon guximi për ta thënë të vërtetën. Me largimin e pritshëm nga valuta e përbashkët euro Greqisë i kërcënohet një katastrofë e gjatë ekonomike dhe politike. Kthimi në euro pas një pauze është iluzionist, thuhet në një koment të radios gjermane WDR.

ISIS vë në shënjestër Bosnjën e brishtë për rekrutim dhe sulme

Shkalla e lartë e papunësisë, tensionet etnike dhe paraliza politike ndihmojnë xhihadistët të joshin të rinj drejt Sirisë dhe hapin front të ri terrori në zemër të Evropës, shkruan gazeta «Guardian».

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.