Thursday, 25. April 2019

Analizë

Punë leshi!

Është haram që femrat t’i ndukin vetullat dhe mustaqet. Kështu ka vendosur Diyaneti, instanca më e lartë fetare në Turqi.

Albright: Rugova na kërkoi që Kosova të bëhet shteti i 51-të amerikan

Ish-sekretarja amerikane e shtetit Madeleine Albright përshkruan takimet me Ibrahim Rugovën dhe zararin që kishte bërë politike amerikane, kur i kishte shtyrë liderët shqiptarë të takonin Slobodan Milošević-in. Si u ndreq pastaj ky zarar? Hollësi nga libri: Madeleine Albright «Madam Secretary: a memoir», Miramax Books, 2003.

Islami është fe e paqes

Ndryshe prej imazheve të xhihadistëve që u presin kokat njerëzve të pafajshëm, islami nuk promovon dhunën e pakufishme. Madje në Kuran ka thirrje për paqe dhe mënyra e kufizime se kur duhet të luftohet

James Rubin: Pasi i premtova se do t’i telefonojë Clintoni, Thaçi tha: «Po, të...

Ditët dramatike në Rambouillet dhe Hashim Thaçi duke ëndërruar Hollywoodin: James Rubin, zëdhënës i sekretares së shtetit Madeleine Albright, përshkruan ditët vendimtare për Kosovën në Kështjellën franceze. Detaje nga libri i James Rubin «Si e fituam luftën – kujtimet e një protagonisti nga Rambouillet deri në fund të luftës në Kosovë», Klan, 2000.

Dreqi e marrtë! Hajde të njihemi me Qeverinë e re kroate!

Kanadaja ka një kryeministër me shumë ambicie. Edhe Kroacia e ka gjetur kryeministrin e ri në Kanada. Ai nuk flet mirë kroatisht, por është super-kroat dhe super-katolik – bashkë me ekipin e tij. Një kabinet pa mustaqe.

Në gropën e rrezikshme

Populli shqiptar historikisht nuk ka qenë kurrë i përfshirë nga vala e radikalizmit. Të paktë janë ata të rinj e të reja, që përqafojnë këtë filozofi jetese në sajë të bindjeve personale; të shumtë janë ata, të cilët e marrin këtë rrugë si pasojë e neglizhencës së institucioneve tona shtetërore.

Albright: Biseda me Demaçin – një nga bisedat më rrëqethëse që kisha pasur në...

Nëpër histori: si e përshkruan Madeleine Albright, sekretarja e atëhershme amerikane e punëve të jashtme, bisedën telefonike me Adem Demaçin gjatë negociatave të delegacionit kosovar në Rambouillet në dimër të vitit 1999. Detajet janë shkëputur nga libri i Albright «Madam Secretary: a memoir», Miramax Books, 2003.

Historia e vjetër e myslimanëve dhe të krishterëve që vrasin së bashku

Por nëse i shkojmë më thellë kësaj historie, ky rrëfim bëhet pikë e pesë. Sulmi osman ishte koordinuar me Mbretin e Francës, Luigjin e Gjashtëmbëdhjetë. Dhe mbase më shumë se gjysma e ushtarëve që po kërkonin të pushtonin kryeqytetin austriak ishin edhe vetë të krishterë. Kishte grekë, armenë, hungarezë, bullgarë, rumunë, serbë, të gjithë duke luftuar në krah të arabëve, turqve, kurdëve dhe të tjerëve në radhët osmane.

Një vend në moçalin e korrupsionit: Këshilli i Europës gozhdon pushtetarët e Kosovës

Në raportin e politikanit spanjoll Agustín Conde mbi situatën në Kosovë dominojnë kritika të ashpra kundër autoriteteve në Kosovë. Sipas raportit Kosova dhe Shqipëria janë më thellë të zhytura në moçalin e korrupsionit se ish-republikat sovjetike si Moldavia, Azerbejxhani, Armenia, Ukraina. Këtë javë Këshilli i Europës do të diskutojë për këtë raport.

Rihapja e Iranit është rikthim i barbarisë, si zakonisht

Me përfundimin e sanksioneve ekonomike për shkak të programit bërthamor, forcat represive të Iranit do të pasurohen edhe më shumë. Është i mirëseardhur shtensionimi i konfliktit, por nuk mund të pritet kushedi çfarë ndryshimi pa përkrahjen amerikane për demokracinë dhe të drejtat e njeriut

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.