Sunday, 18. November 2018

Analizë

Foshnja e luftës së Bosnjës s’merr përgjigje edhe pas 20 vitesh

Alen Muhiq ishte një prej foshnjave të braktisura të lindura prej grave të dhunuara boshnjake prej ushtarëve serbë. Kur i kishte bërë dhjetë vjet, rrëfimi i tij ishte bërë bosht i një filmi të shpërblyer me çmim. Pjesa e dytë përshkruan përpjekjet e tij për të takuar prindërit, por më shumë shtron pyetje se sa që merr përgjigje

Ja vetëm pesë prej mrekullive të Shqipërisë

Shqipëria, e shtrirë në Gadishullin Ballkanik në Evropën Juglindore, është vend i vogël që ju ofron shumëçka.

Kush e nxiti dhe kush e ndaloi eksodin e kosovarëve sipas «Der Standard»?

Çdo i tridhjeti kosovar e kishte lëshuar vendin. Ndërsa në fillim të këtij viti çdo i treti azilkërkues në Austri vinte nga Kosova. Por ky emigracion ndaloi me të njëjtin hov sikurse filloi. Vërenë Michael Matzenberger në një raport të gjatë për austriaken «Der Standard».

Arti i shtetndërtimit në Shqipëri

Kryeministri i Shqipërisë ka ngjyrat në zyrë dhe dikur ngulmonte që ndërtesat të ngjyroseshin me ngjyra të ndezura. Peter Aspden e takon një lider që nuk heq dorë prej skllavërisë së fuqisë së artit

Frika nga Shtëpia e Gjetheve

Në kohën e Mbretit Zog, aty u lind trashëgimtari i tij, e me ardhjen e komunizmit, prej aty përgjoheshin të dyshimtit. Në çerekshekullin e demokracisë në Shqipëri, ajo që mori emrin Shtëpia e Gjetheve do të shndërrohet në muze përgjimesh si për ta mbërthyer një pjesë të errët të historisë. Por frika prej saj ende gjëllin tek ata që e kanë përjetuar diktaturën

Një familje shqiptare e Ulqinit si model për të shpjeguar botën mesdhetare të shekullit...

Arritja e madhe e Noel Malcolmit, studiues serioz në «All Souls College» në Oxford, në këtë histori me shumë tipare është që ta bëjë lexuesin të kuptojë se sa pak kishte të bënte konflikti ndërmjet Europës së krishterë dhe Sulltanatit osman me ideologjinë fetare dhe se sa lidhej me luftën për pushtet. Ai ka zgjedhur që këtë ta bëjë nëpërmjet prizmit të dy familjeve shqiptare, Brunëve dhe Brutëve, që kishin lidhje martesore në Ulqin, qytet shqiptar në cepin jugor të Malit të Zi modern, shkruan «Financial Times» për librin më të ri të historianit britanik.

Fshehtësitë e dialogut në Bruksel

Diplomati britanik Robert Cooper ka ndërmjetësuar në dialogun mes Beogradit dhe Prishtinës. Në një tekst autorial ai zbulon detaje nga procesi i negociatave. Ai shkruan se «parimi më i rëndësishëm mbi të cilin ishte zhvilluar dialogu ishte fakti se nuk e paragjykonte çështjen e njohjes», po ashtu Cooper mendon se njohja e pavarësisë së Kosovës nga Serbia nuk duhet të jetë pikë qendrore as në të ardhmen. Sa i përket integrimit të serbëve të veriut Cooper thotë se filozofia e BE-së ishte kjo: «Ne nuk donim të ndryshonim mënyrën se si jetonin serbët në Kosovë».

Si u arrestua zëdhënësi i Mbretit Zog në Norvegji?

„Më trego me kë shoqërohesh…“: si tallej gazeta austriake „Wiener Montagsblatt“ me Mbretin Zog dhe zëdhënësin e tij danez të arrestuar në Oslo

Shqipëria e vitit 1914: bajraktarët kacafyten nëse vendi duhet të ketë një princ mysliman...

Gazeta austriake «Deutsches Volksblatt» e datës 9 janar 1914 shkruante gjerësisht mbi gjendjen në Shqipëri. Në një telegram të marrë nga një personalitet shqiptar nga Durrësi njoftohej mbi përpjekjet e xhonturqve për të vendosur një princ turk në fronin shqiptar, për rolin e Italisë dhe gazetës «Taraboshi» të Shkodrës – si dhe për vrasjen e majorit Naxhi Beu nga Isa Boletini në skelën e Vlorës.

«Në Shqipëri nuk ka pushtet turk»

Shtypi bullgar për Isa Boletinin në kryengritjen e vitit 1912: Në gusht të vitit 1912 gazeta «Makedonija», duke cituar gazetën ruse «Novoje Vremja», shkruante: «Ndonëse shqiptarët janë gjysmë të egër, ata i detyruan turqit t’iu nënshtroheshin ultimatumit të tyre». Një muaj më vonë raportonte se «në Shqipëri nuk ka pushtet turk. Pushteti në Mitrovicë, Vushtrri, Prizren, Shkup e Tetovë është përqendruar në duar të komiteteve popullore shqiptare, të përbëra nga kryengritësit»

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.