Tuesday, 18. September 2018

Analizë

Rrënjët e kaçkavallit gjenden në Lazarat

Në pjesën e parë të një serie prej tre artikujsh mbi origjinat e djathit popullor të Ballkanit, Altin Raxhimi investigon se në Lazarat nuk shkohet vetëm për kanabis.

Kriza e emigrantëve: Shkaqet e eksodit nga Ballkani

«Rruga e Ballkanit» është bërë fort e famshme prej momentit kur Maqedonia shpalli në fund të gushtit gjendje të jashtëzakonshme në zonat e saj...

Të kesh fatin e kaçkavallit!

Pas udhëtimit të gjatë, plot të papritura dhe shpesh çorientues në kërkim të kaçkavallit, Altin Raxhimi rikujton edhe një herë se si nisi ky kërkim shumëkuptimësh.

Europa e hipokritëve

Ndihma gjermane për refugjatët është prekëse, madhështore dhe historike.

Kriza e refugjatëve vë në pah absurditetin e mbetjes së Ballkanit jashtë BE-së

Kriza e refugjatëve mund të ketë dominuar raportimin e kryeministrave dhe diskutimin zyrtar, por gjithashtu vë në pah absurditetin e mbetjes së jashtë të BE-së të vendeve të Ballkanit Perëndimor. Ne po shohim me sytë tanë dhjetëra mija refugjatë që kalojnë nëpër një vend anëtar të BE-së dhe një vend të zonës Schengen pë të kaluar dy shtete jo anëtare - Maqedoninë dhe Serbinë - për t'u futur prapë në një vend të zonës Schengen - Hungarinë - që po ndërton një rrethojë gjembore si ajo që kishte shkatërruar para 26 vjetësh.

Na duhet gazetaria konstruktive

Mbi pasojat negative të demokracisë mediale.

Pa lidership, pa para – BE-ja ia ka kthyer shpinën Ballkanit në kohën e...

Numri i personave që po kalojnë përgjatë rajonit të Ballkanit në rrugën drejt Perëndimit është rritur në mënyrë të hatashme. Vjet vetëm tetë mijë...

Ekonomistët gjermanë të ndarë për modelet e emigracionit

Kujt nuk i pranohet azili, duhet të largohet nga Gjermania, pohojnë dy ekonomistë gjermanë. Për punëkërkuesit duhet të vlejnë rregulla të tjera. Nuk ka konsens nëse duhet futur një sistem pikash sikurse e ka Australia dhe Kanadaja. Kosova është një prej vendeve të tematizuara.

Poeti i shiut – bohemi i fundit i Prishtinës

Mirko Gashi e deshti poezinë, shiun dhe rakinë... Nuk e deshti azilin e trupit, me vdekjen e tij dëshmoi se ishte këtejpari dhe trembi pikëllimin nga druri i jetës - në Arbor Vitae: në atë dru të prerë kahmot e aziloi shpirtin...

Kriza e refugjatëve teston zemrën e Evropës: Kufijtë e hapur

Shtetet anëtare të Bashkimit Europian kanë shtuar masat e kontrollit në zonat kufitare, duke krijuar kolona të gjata në kufijtë e dikurshëm komunistë, deri në 12 kilometra. Në shpjegimin e tyre zyrtar thuhet se kështu po luftojnë trafikimin e qenieve njerëzore.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.