Thursday, 20. September 2018

Analizë

Dhjetori i perëndimit të komunizmit: tri rrëfime nga Shqipëria

Tre persona kanë ndarë rrëfimet dhe kujtimet e tyre. Përveç Paulin Zefit (32), që kujton përjetimet fëmijërore në fund të komunizmit, Ilir Kadia (58), veteran i gazetarisë, dhe Gjergj Marku (58), ish-mësues dhe ish-drejtues i rinisë komuniste të Mirditës, publicist dhe drejtor i Pallatit të Kulturës në Rrëshen, rrëfejnë «dy anët» e komunizmit dhe të demokracisë nëpërmjet aktiviteteve e përjetimeve të tyre.

Presidentët amerikanë – mburojë për shqiptarët

Kur Shqipëria po rrezikonte të copëtohej pas Luftës së Parë Botërore, Shtetet e Bashkuara të Amerikës kthyen sytë nga çështja shqiptare. Presidenti Woodrow Wilson do të bënte të qartë se s’ka ndarje të Shqipërisë. Presidenti Bill Clinton i priu fushatës së NATO-s kundër Serbisë, e presidenti George W. Bush do ta bënte të qartë se pavarësia e Kosovës është e pashmangshme. «Ata janë prindërit tanë», thotë artisti Xhevdet Xhafa për liderët amerikanë, të cilëve ua kushtoi një vepër.

Qeveria i ka hipur skive në Brezovicë

400 milionë euro investime. 3 mijë vende pune. 35 kilometra pista skijimi. Dhe një ftesë për prefektin e Londrës për të skijuar në Brezovicë. Këto qenë premtimet në 14 muajt e fundit nga ana e Qeverisë së Kosovës. Tani erdhi lajmi i vërtetë: investitorët francezë kanë dështuar të sigurojnë paratë. Dhe bashkë me ta dështuan edhe Hashim Isa Thaçi Mustafa.

Gazi lotsjellës, normë në Kuvendin e Kosovës

Hedhja e gazit lotsjellës në parlament është metodë e jashtëzakonshme proteste, por në kryeqytetin e Kosovës kjo punë tashmë është bërë rutinë.

«Kam vizatuar një lumë të kuq…»

Leximi i «Zërave nga Çernobili», të nobelistes së fundit, Svetlana Aleksieviq, ka një fuqi çmontuese për lexuesin.

Dështimi i Protektoratit Amerikan dhe i copëtimit të Shqipërisë

Një trajtesë mbi politikën amerikane ndaj viseve shqiptare në fillim të shekullit XX.

«Spiegel»: Politika e azilit e ’90-tave dhe refugjatët e sotëm nga Ballkani

Rreth 700'000 refugjatë luftërash qytetare nga vitet e ’90-ta ikën në Gjermani. Shumë prej tyre duhej të ktheheshin, tani vijnë fëmijët e tyre. Shembulli i dy kosovarëve. Raporton «Der Spiegel».

«Die Welt»: Nën Kosovë qëndron një thesar i rrezikshëm

Në tokën e Kosovës shtresohen burime gjigande të qymirit të kaftë. Por ato nuk i bart askush. Ato mund ta nxjerrin nga dergja vendin e vogël dhe të përçarë – apo ta rrokullisin në shthurje, shkruan «Die Welt».

Drama e Shqipërisë

Duhet të jeni të vendosur dhe sypatrembur. Bashkë mund t'ia dalim mbanë me ndihmën e ëndërrimtarëve të specializuar.

Paragjykimet e historiografisë serbe: «Në damarët e shqiptarëve ka gjak serb»

Të paaftë për të bërë shtet, të paditur, të pacivilizuar – kundër idesë që shqiptarët të kenë shtetin e tyre në Ballkan në fund të shekullit 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të ishte mobilizuar inteligjenca serbe. Ajo akuzonte sidomos Austro-Hungarinë – pa ndihmën e së cilës shqiptarëve as që do t’u kishte rënë në mendje të bëjnë shtet.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.