Wednesday, 14. November 2018

Analizë

Moçali maqedonas dhe faji i BE-së

Sundimtari i Maqedonisë dhe kryeministri shumëvjeçar Nikola Gruevski e ka shndërruar vendin në pronë të klanit të tij dhe ka përgjuar mbi 20 mijë qytetarë. Tani presidenti Gjorgje Ivanov ka paralajmëruar se do t’i amnistojë të gjithë ata që janë nën hetime për shkak të skandalit të përgjimeve. BE duhet të kujdeset që një pushtet i tillë të mos ketë vend në Europë.

Fotografi nga Sarajeva që përjetësoi tragjedinë kosovare

Si sot para 17 vitesh revista e famshme TIME botoi në ballinë fotografinë e një nëne kosovare, e cila i jepte gji foshnjës duke ikur nga policia serbe në drejtim të Maqedonisë. Kush është autori i kësaj fotografie që tashmë i takon kujtesës kolektive të Kosovës?

Shpend Ahmeti në Berlin: «Nuk jemi parti nacionaliste. Duam të vendosim vetë për të...

Fondacioni i Partisë së Gjelbër «Heinrich Böll» ka organizuar një debat në Berlin mbi marrëveshjen e Brukselit të arritur mes Prishtinës dhe Beogradit. Në diskutim kanë marrë pjesë, përveç kryetarit të Prishtinës, edhe nënkryetarja e Parlamentit Europian Ulrike Lunacek, eksperti i çështjeve të Ballkanit Bodo Weber dhe Tatjana Lazareviq nga një organizatë joqeveritare e Mitrovicës.

Vladimir Putini po infiltron trupa sekrete në Gjermani për të nxitur trazira

Publicisti gjerman Boris Reitschuster në librin e tij më të ri zbulon se lideri rus synon të destabilizojë Europën – përmes trupave të tij të fshehta. Në të njëjtën kohë Putini po financon partitë e djathta europiane që kundërshtojnë pavarësinë e Kosovës.

Kush do të bëhet sekretar i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara?

Ban Ki-moon, një jugkorean gati i pavërejtur në arenën ndërkombëtare, në fund të këtij viti do të lë postin e sekretarit të përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara. Sipas një rregulli të pashkruar në krye të organizatës botërore do të duhej të vinte dikush nga Europa Lindore. Për Kosovën do të ishte mirë nëse në krye të OKB-së vjen ish-presidenti slloven Danillo Türk apo ish-ministrja e Jashtme kroate Vesna Pusiq.

Aferë duarsh në Zvicër

Dy nxënës nga Siria refuzojnë t’ia japin dorën mësueses së tyre zvicerane, sepse kështu qenkan rregullat e fesë islame. Ky skandal tregon sërish se disa myslimanë e duan vetëm mirëqenien perëndimore, por jo edhe demokracinë, tolerancën, respektimin e rregullave të etabluara të komunikimit.

Me Agimin te James Joyce dhe Elias Canetti!

Në kujtim të Agim Ramadanit, 17 vjet pas iku në gjithësi dhe u kthye në zemër të lirisë së Kosovës.

Ku do t’i gjejë besimtarët profeti ynë i ri?

Në fjalimin e tij të parë, të dobët dhe kundërthënës si kryetar i Kosovës Hashim Thaçi bëri deklarime që mohojnë disa të vërteta që kanë qenë statike në historinë dhe vetëdijen shqiptare. Sidomos zhvlerësimi i Skënderbeut si prekës civilizimesh dhe jo përmendja e tij si mbrojtës i civilizimit perëndimor është revizionizëm historik.

Kush është gjenerali serb i arrestuar në Merdar?

Milovan Bojović ka qenë komandant i Korpusit të Prishtinës i Armatës Jugosllave. Arrestimin e tij e ka bërë publike Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut, por është konfirmuar edhe nga një zyrtar qeveritar. Slobodan Miloševići për të thoshte: «Milovan Bojović është kosovar, i cili nuk duhet ta shikojë fare hartën, ai e di çdo fshat në Kosovë».

Kthimi në hatanë e Ballkanit

Një recension për disa filma që trajtojnë të kaluarën në Ballkan, një libër për ndjekjen e kriminelëve të luftës dhe një analizë mbi revizionizmin e historisë.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.