Monday, 22. April 2019

Analizë

Një shans edhe për ata që shkuan në Siri e Irak për të njollosur...

Autoritetet e Kosovës kanë lejuar kthimin në atdhe të mbi 100 shtetasve. Mes tyre ka kriminelë, por edhe viktima. Gjyqësia, policia dhe sidomos shërbimi sekret i Kosovës gjenden para një detyre të vështirë dhe të rëndësishme. Njëkohësisht partitë politike duhet të mendojnë për miratimin e një ligji që ua merr shtetësinë atyre që në të ardhmen shkojnë në luftëra të huaja. Kyçja e ekstremistëve shqiptarë në luftën e Sirisë duhet të merret si shkas për një ashpërsim radikal të masave shtetërore kundër çdokujt që në të ardhmen i pëlqen të hidhet në aventura terroriste.

Viktimat e terrorit serb dëshmojnë në Kongresin amerikan

EKSKLUZIVE - Me datën 30 prill, Komiteti për Punë të Jashtme i Dhomës së Përfaqësuesve të Kongresit Amerikan, i kryesuar nga kongresmeni Eliot Engel do të organizojë një seancë dëgjimore lidhur me kërkesat për drejtësi të viktimave të kohës së luftës në Kosovë, të shkaktuara nga ana e shtetit serb.

Kush e mohon masakrën e Reçakut – është kriminel!

Mohimi i krimeve të luftës nga politikanët serbë duhet të ketë konsekuenca. Vuçiqin dhe Daçiqin Kosova nuk mund t’i ndalë, ata do të llomotisin edhe më tutje, por politikanët e serbëve të Kosovës duhet ta dinë: kush mohon krimet, shkon në shtëpi. Kosova nuk duhet të lejojë të shndërrohet në Bosnjë të dytë, ku çdo ditë Millorad Dodiku vret për së dyti viktimat që i vranë më parë Radovan Karagjiqi dhe Ratko Mlladiqi.

Pushtimi i ri turk i viseve shqiptare

Çfarë po bën Turqia e Erdoanit në viset shqiptare është një lloj pushtimi fetar dhe «kulturor» me qëllim të dominimit total edhe politik. Kjo strategji destruktive është e kundërta e bashkëpunimit me kombin shqiptar. Është koha e fundit të rezistohet kundër këtij pushtimi!

Një muze në asgjëkund…

Kosovës nuk i duhet kurrfarë muzeu mbi tmerret e luftës në një fshat të humbur në kufirin kosovaro-maqedonas. Muzeu duhet të jetë aty ku mund të shkojnë sa më shumë njerëz, pra në Prishtinë dhe jo në Bllacë. Por kjo qeveri edhe në kujtimin e viktimave të luftës sillet me papërgjegjësi epokale. Në krejt këtë tollovi është e habitshme që nuk dëgjohen zëra publikë që e kundërshtojnë këtë nismë të pamenduar të qeverisë.

Me fat si irlandezët: si mund të jetë diaspora një e mirë për Ballkanin

Një studim i «The European Council on Foreign Relations» nga Brukseli thekson se qeveritë e Ballkanit Perëndimor kanë dështuar në shfrytëzimin e potencialit të diasporës së tyre të madhe - plot gjashtë milion - në të gjithë botën. Kjo diasporë zotëron rrjetet, aftësitë dhe asetet, për të cilat kanë nevojë vendet e Ballkanit Perëndimor për t’u zhvilluar dhe për të pasur prosperitet në një periudhë me një konkurrencë të ashpër ekonomike. Eksperienca e Irlandës përcakton standardin: popullsia «Globale Irlandeze» e ditëve të sotme është një diasporë, e lidhur në një rrjet, e cila mbron interesat e irlandezëve në të gjithë botën dhe ka dhënë kontribute të rëndësishme në mrekullinë ekonomike të Irlandës. Bashkimi Europian duhet të ofrojë ndihmë. Ai duhet të paraqesë programe për migrimin rrethor, në mënyrë që qytetarët e arsimuar të Ballkanit Perëndimor në shtetet anëtare të Bashkimit Europian të kthehen në vendet e tyre të origjinës të pajisur mirë, për të dhënë një kontribut edhe më të madh se ai që mund të kishin dhënë përpara se të largoheshin.

Protestuesit në Serbi mund të përsërisin gabimet e vjetra në lidhje me Kosovën

Herën e fundit që protestuesit në Serbi dolën në rrugë për çështjen e Kosovës – nën drejtimin e Sllobodan Millosheviqit – gjërat përfunduan shumë keq si për Serbinë ashtu edhe për fqinjët e saj.

Ramush Haradinaj fajtor edhe për ndryshimet klimatike në Polin e Veriut!

Mbi hierarkinë e fajit në politikën kosovare dhe demagogjinë e PDK-së.

Cilat janë brengat e të rinjve të Kosovës?

Një studim i sapo botuar i Fondacionit gjerman «Friedrich Ebert» tregon se «brezi i pavarësisë» së Kosovës ka rënë në apati të thellë. Pjesa dërmuese e të rinjve janë shumë të varur nga prindërit dhe nuk janë të kënaqur me cilësinë e arsimit në Kosovë. Mbi gjysma e të rinjve pranojnë se ka raste korrupsioni në institucione. Ata që kanë një vend pune, kryesisht nuk punojnë në profesionin e tyre. Vetëm 10 për qind besojnë se përfaqësohen «mirë» në politikë, gjithashtu ka një rënie dramatike të interesimit të të rinjve në ngjarjet politike. Rreth gjysma e të rinjve shqiptarë të Kosovës duan të largohen nga vendi.

Fundi i Aeroportit «Atatürk» dhe hapja e limanit të ri ajror në Stamboll: shifra...

a) Më 1912, atëbotë ende ekzistonte Perandoria Osmane, në Stamboll u hap aeroporti i parë. Fillimisht vetëm për qëllime ushtarake. Aeroporti u quajt «Yeşilköy»...

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.